Galenskaparna och After shave

Galenskaparna är en av Sveriges mest kända humorgrupper

Galenskaperna och After Shave har samarbetat sedan 1982. De har charmat Sverige med krogshower, revyer och turnéer. Därtill har den dynamiska duon producerat flertalet filmer, musikalbum och tv-serier. Vid en överblick av deras produktioner är det lätt att förstå varför Galenskaparna & After Shave tillhör landets främsta humorgrupper någonsin. Hajen som visste för mycket, Macken och Stinsen brinner är bara några av Galenskaparna och After Shave hyllade produktioner.

Bröderna Anders och Claes Eriksson är tillsammans med Kerstin Granlund Galenskaparna. Barbershopkvarteten After Shave består i sin tur av Knut Agnred, Jan Rippe och Per Fritzell. En fjärde medlem lämnade After Shave alldeles för tidigt – Peter Rangmar avled i cancer endast 40 år gammal. När grupperna började samarbeta föll det sig naturligt att Galenskaperna fokuserade på teaterdelen, medan After Shave i huvudsak ansvarade för sången. Under åren som Galenskaparna och After Shave lämnat bakom sig har de skapat flertalet hitlåtar. Några hitlåtar som aldrig åldrats är Bara sport, Gôtt å leva, Husvagn, Macken, Min broder och jag och polisen samt Pappa jag vill ha en italienare. Låtarna har gemensamt att de varit viktiga inslag i humorgruppens gemensamma produktioner.

På senare år har humorgruppen synts allt mindre i rampljuset. Undrar du hur Galenskaparnas liv idag ser ut? Claes Eriksson är fortfarande motorn i humorgruppen, men har vid sidan av bland annat släppt boken Alster – en stunds texter. Knut Agnred har spelat med Triple & Touch och dessutom givit ut ett soloalbum. Anders Eriksson, ja han uppträder emellanåt med banjoele. Jan Rippe har bland annat hunnit med att göra Pumbaas röst i Djungelboken. Kerstin Granlund beslutade 2011 att hon inte längre ville stå på scen, och lämnade därför Galenskaparna och After Shave – även om hon fortfarande finns i kulisserna. Per Fritzell har många strängar på sin lyra, han har bland annat släppt en soloskiva och sommarpratat – dessutom har han spelat i flera tv-produktioner, bland annat Rederiet och Playa del Sol. Fritzell gjorde Timons röst i Lejonkungen 3.

galenskaparna