Peter Flack och hans Hjalmar Berglund

Örebros stolthet Peter Flack

Peter Flack har gjort sig ett namn som komiker och revyförfattare. Han föddes i oktober 1946 i Örebro. Flack har blivit en symbol för Närke och Örebro med åren, framför allt som karaktären Hjalmar Berglund. När Flack avlagt en termin vid Stockholms Universitet med studier inom filmvetenskapens förlovade värld fick Peter Flack tjänst på Riksteatern som producent och regissör. Studierna inom filmvetenskap var ett första led i en karriär som svenskalärare, men ödet ville något annat. På Riksteatern fick Flack bland annat ansvara över stora produktioner som Herrn går på jakt, My fair lady och Spanska flugan.

Karaktären Hjalmar Berglund dök för första gången upp 1976, när Peter Flack producerade revyn Rädda Hjalmar tillsammans med sin dåvarande fru, Birgitta Götestam. Hjalmar Berglund blev snabbt populär i hela landet, vilket innebar att Flack fick sätta upp två revyer på anrika Intiman i Stockholm – Änglar på stan samt Sex damer i leken. Tillsammans med sin dåvarande fru producerade Flack även flertalet barnprogram, framför allt Svenska Sesam.

Revyerna som Peter Flack producerade fick rykte om sig i hela landet, vilket innebar att tv sände revyerna om Hjalmar under slutet av 80-talet. Intresset för Flack och hans revyer innebar dessutom att folk vallfärdade till Örebro för att se revyerna live. Hjalmar Berglund är precis som Flack själv en symbol för Örebro – och det är symboler att vara stolt över.

Som ung var Peter Flack medveten om sin talang, men drömde samtidigt om en karriär som svenskalärare. Han var lika medveten om sin komiska talang som sin lingvistiska talang. Att det sedan blev en revykarriär för Flack får vi vara glada för, och det är alldeles uppenbart att det var vad Flack skapades för. Flack har fortsatt producera revyer efter sin pension – det är om något ett bevis på att han gör vad han älskar allra mest. Passa på att besöka Örebro och bevittna Hjalmar Berglunds galna upptåg när möjligheten fortfarande finns.

peter flack